Detta visar data i registret
Sammanfattning från Årsrapporten 2021
Anslutningsgrad och täckningsgrad
Idag är alla regioner anslutna till Luftvägsregistret men det finns en variation över hur många enheter som aktivt registrerar. Trots covid-19 pandemi har antalet registreringar, antal patienter samt deltagande enheter ökat ytterligare jämfört med tidigare år, mycket tack vare direktöverföring av journaluppgifter som nu står för 88% av alla registreringar. Idag innehåller registret mer än 350 000 patienter. Enligt Socialstyrelsens Läkemedelsregister hade 394 000 personer hämtat ut minst två recept på underhållsbehandling för obstruktiva lungsjukdomar, vilket betyder att antalet patienter i registret motsvarar 89% av gruppen med astma och KOL som är i behov av underhållsbehandling. Data från årsrapporten skiljer sig något från de siffror som redovisas i Vården i Siffror (ViS). I årsrapporten presenteras mer detaljerade data och vi har valt att i redovisningen av KOL-gruppen inkludera de som har både astma och KOL
Astma – barn och vuxna – öppenvård
I 2021 årsrapport visar vi att det fortfarande är 39 % av patienterna i primärvården som har en okontrollerad astma, motsvarande siffra för specialistvården var 26%. Vidare så visar årets sammanställning att andelen rökande vuxna och ungdomar med astma fortfarande är högre än i genomsnittsbefolkningen och att rökavvänjning har erbjudits till färre än hälften av dessa patienter. Sedan 2019 har färre spirometriundersökningar utförts både vid primärvården och specialistmottagningar, troligen en effekt av pandemin. Trots detta är ett positivt resultat att över 90% av vuxna patienter med okontrollerad astma (ACT≤19) har genomfört spirometri i specialistvården senaste året. Femtio procent av patienterna i registret har genomgått någon form av allergiutredning.
KOL – öppenvård
Minskade registreringar under 2021 stämmer väl överens med minskningen av vårdkontakter som helhet relaterade till pandemin. Vi ser en fortsatt marginell minskning i rökning jämfört med tidigare år, men fortfarande är det för många patienter med KOL som röker och endast cirka hälften blir erbjudna rökavvänjning. Vi ser också en markant minskning av utförda spirometrier, framförallt i primärvården, relaterat till covid-19 relaterade riktlinjerna som har avrått från spirometriundersökningar. Diagnostik av KOL baseras på spirometri och i årets rapport visar vi också andel patienter som någonsin utfört en spirometri. Många regioner uppnår Socialstyrelsens målnivå på 95%, men det finns regionala skillnader. Jämfört med 2019 ses fortfarande en minskning av patienterna som haft återkommande exacerbationer. Även detta fynd kan relateras till covid-19-pandemin där åtgärder relaterat till social distansering kan ha påverkande antal exacerbationer vid KOL. Patienter vid specialistmottagningar har skattat sin symtombörda med CAT, men färre gör det inom primärvården. Mätning av fysisk kapacitet med 6-minuters gångtest, strukturerad patientutbildning och skriftlig behandlingsplan är åtgärder som prioriteras högt av Socialstyrelsen och som behöver implementeras i regionerna. Årets rapport visar också att det finns en frikostig förskrivning av trippel kombinationsläkemedel (ICS/LABA/LAMA), även bland patienter med lindrigare sjukdom (GOLD A och B).
KOL – slutenvård
Registreringarna fortsätter att minska i inneliggande vårdmodulen, vilket sannolikt beror på pandemin som påverkat vården på alla sjukhus. En fortsatt positiv trend är att många patienter som vårdas inneliggande på grund av exacerbationer planeras för uppföljning, vilket enligt Socialstyrelsen ska ske sex veckor efter en akut exacerbation.
För patienter
Data ur registret visar att 25% av alla barn och ungdomar har en okontrollerad astma. Det finns tydliga könsskillnader, fler flickor än pojkar rapporterar okontrollerad astma.